fredag, september 30, 2005

Vilde gorillaer bruger "værktøj"

For første gang har man set gorillaer bruge redskaber i naturen (se artikel i New Scientist). I en nationalpark i Congo observerede forskere for eksempel en gorillahun vade ud i et vandhul, indtil vandet nåede hende til livet, hvorefter hun vadede tilbage til bredden og fandt en gren, som hun tog med ud i vandet og tilsyneladende brugte til at teste vanddybden med.
Gillian Sebestyen-Forrester fra University of Sussex, UK. siger:

“The gorillas have understood in some capacity that they can extend their sensory experience and find out more about their environment by physically extending their bodies with an inanimate object. This suggests that the gorilla is capable of some mental calculation and abstract thought."

Ja, et eller andet sted ved i hvert fald nogle af os jo godt, at der ikke er den store, fundamentale forskel på os og menneskeaberne - der er bare stadig nogle, der føler sig så ophøjede, at de ikke vil acceptere vores nære slægtskab og forbundethed med de andre levende væsener i naturen. Ja, jeg tænker selvfølgelig på dem, der tror, at vi er skabt i en almægtig, alvidende skabers billede - men heldigvis står dette latterlige hovmod for fald takket være videnskaben.