tirsdag, juni 14, 2005

Det gamle fjols vandt?

Italienerne har forkastet forslagene til lempelse af deres lovgivning om kunstig befrugtning, stamcelleforskning m.m., som er en af Europas mest restriktive, ved at blive hjemme i sofaen. Kun 27% af italienerne stemte, og den foreslåede ændring af lovgivningen kunne kun vedtages, hvis stemmeprocenten blev på mindst 50%.
Selvom dovenskab og uvidenhed måske også har spillet ind, er det sandsynligt, at den katolske kirkes opfordring til at boykotte afstemningen har været en væsentlig årsag til den lave stemmeprocent.
Pavens og den katolske kirkes middelalderlige synspunkter har altså forhindret (eller i det mindste udskudt) væsentlige fremskridt indenfor både fertilitetsbehandling og bioteknologisk forskning, som den nuværende lovgivning står i vejen for.
Vi har her det seneste af en uendelig række eksempler på den konflikt mellem religion og videnskab, som har udspillet sig gennem de sidste 3-400 år. Konflikten mellem irrationel, bagstræberisk, moraliserende konservatisme og rationel, fremskridtsvenlig, frittænkende åbenhed, kampen som videnskaben længe har været i gang med at vinde, men som religionen altså desværre ikke helt har tabt endnu.

Nå, men heldigvis er vi lidt mere fornuftige her i landet, hvor det netop er blevet tilladt at lave ægsortering i forbindelse med fertilitetsbehandling, så forældre til et barn med en alvorlig genetisk sygdom kan få et nyt raskt barn med den rette vævstype, så stamceller fra dette barn kan bruges til at behandle det syge barn.