torsdag, april 28, 2005

Hvad er forskellen?

Hvad er forskellen på at tro på julemanden og at tro på gud? De fleste mindre børn tror på julemanden fordi deres forældre bilder dem ind, at der findes sådan et væsen, og fordi han giver en forklaring på og garanti for, at der dukker julegaver op under træet. Men hen ad vejen blegner troen på julemanden. Man begynder måske at undre sig over, hvordan rensdyrene kan flyve, eller hvordan julemanden kan nå rundt til alle jordens børn på en enkelt nat, og man får på et tidspunkt en grum mistanke om, at det er ens mor og far, der sørger for det der med gaverne. Man indser kort sagt, at der ikke rigtig er noget der støtter teorien om julemanden og at der er enklere og langt mere sandsynlige (naturalistiske) forklaringer på julegavernes opdukken.
En del børn tror også på gud, fordi deres forældre bilder dem ind, at der findes sådan et væsen, og gud er jo også leverandør af forklaringer og garantier, endda med større kompetence end julemanden, fordi guds superkræfter er endnu mere fantastiske (læs: usandsynlige).
Det paradoksale er nu, at en del af de mennesker, som - af gode grunde - mister deres barnetro på julemanden, nægter at slippe troen på gud. De klynger sig også i voksenlivet til troen på gud, selvom der ikke er noget der støtter teorien og selvom der findes langt enklere og mere sandsynlige (naturalistiske) forklaringer på verdens indretning og tildragelser.
Hvorfor er det sådan? Og hvorfor regnes gudstro generelt for ophøjet, fint og intellektuelt og i disse tider sågar lidt cool, mens julemandstro afvises som infantilt pjat? Hvad er forskellen? Spørgsmålet er uhyre banalt, men jeg har aldrig hørt et fyldestgørende svar på det.
Måske er forklaringen, at der er en irrationel brist i den menneskelige psyke, som det klart blev set og udtrykt af propagandaminister Goebbels: "Jo større en løgn er, jo mere vil den blive troet"?