tirsdag, juli 12, 2005

Terror og religion

Terrorangrebet i London, som sandsynligvis er udført af muslimske fundamentalister, mindede mig om følgende citat, som jeg så for nylig. Det er af fysikeren Steven Weinberg:

"With or without religion, you would have good people doing good things, and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion."

Jeg er ikke helt enig med Weinberg, for der er selvfølgelig andre ideologier end religionerne, som kan jo få gode mennesker til at gøre onde ting. Og i det aktuelle tilfælde er religion selvfølgelig heller ikke hele forklaringen. Motivet for angrebet er givetvis ikke en teologisk uenighed, men religionen (islam) spiller uden tvivl en væsentlig rolle som identifikationsfaktor og som middel til at hjernevaske de personer, som har udført det, der nu ser ud til at være et selvmordsangreb.

Det kræver en dybt irrationel (læs: fuldstændig rablende vanvittig) tankegang at stige ombord på en bus eller et tog og sprænge sig selv i stumper og stykker med det formål at dræbe eller lemlæste så mange uskyldige mennesker som muligt. Det kan kun være mennesker, som gennem lang tid er blevet trænet i irrationel tankegang via religiøs indoktrinering, der melder sig frivilligt til noget så skingrende sindsygt.