fredag, juli 15, 2005

Bøn hjælper sørme ikke!

Det forlyder, at kirkegængere lever længere og sandelig også har et bedre sexliv. end hedninge som undertegnede. Hvis det er rigtigt, at et positivt livssyn er godt for helbredet - er der mon nogen der har tænkt på, at et godt helbred nok er med til at give et positivt livssyn - skal det første jo nok passe (vi skeptikere er jo generelt temmelig sure og negative). At de hellige skulle have et bedre sexliv tror jeg til gengæld ikke på!

Og det kommer heller ikke som et eksistentielt chock for mig, at en ny undersøgelse viser, at hjertepatienter ikke har gavn af, at der bliver bedt for dem (hverken af kristne, jøder, muslimer eller budhister). Jeg mener, at den slags undersøgelser i den grad er spild af tid og penge. For det første er jeg fuldstændig enig med professor Richard P. Sloan fra Columbia University Medical Center in New York, som i en kommentar til den nævnte undersøgelse siger:

"There's nothing that we know in the universe that could account for how prayer or the healing intention of one group of people could influence the health outcomes of another group at a distance. It's preposterous."

For det andet vil undersøgelsernes negative resultater alligevel ikke overbevise fundamentalisterne. For eksempel siger præsten Raymond J. Lawrence, som er "director of pastoral care at New York Presbyterian Hospital":

"Prayer can be and is helpful. But to think that you can research it is inconceivable to me. Prayer is presumably a way of addressing God, and there's no way to scientifically test God. God is not subject to scientific research."

Dette synspunkt, som jo er udbredt indenfor det alternative, og som jeg i øvrigt også er stødt på hos ellers ganske fornuftige bekendte, nemlig at noget (bøn, alternativ medicin, trykken under fødderne o.s.v.) kan have en positiv effekt på en fysisk sygdom uden at denne effekt kan måles med naturvidenskabelige, fysiske metoder er fuldstændig logisk usammenhængende. Et er at påstå, at der eksisterer overnaturlige fænomener i en alternativ verden, som naturvidenskaben, der jo beskæftiger sig med den fysiske verden, ikke kan undersøge. Det er logisk uangribeligt sålænge de to verdener er fuldstændig adskilte. Men i det øjeblik man forestiller sig, at de overnaturlige fænomener har en eller anden effekt på noget i den fysiske verden, kan denne effekt naturligvis registreres. Det giver ingen mening at tale om en effekt på den fysiske verden, som ikke sætter sig spor, der kan påvises. Desværre accepterer de, der tænker som Raymond J. Lawrence, ikke logikkens spilleregler og kan derfor ikke tales til fornuft!