mandag, marts 14, 2005

Hvad er naturalisme?

Naturalisme er et livs- og menneskesyn, som ikke involverer overnaturlige elementer af nogen slags. Det er et livssyn, som er baseret på den enestående kombination af rationalitet og empiri, som naturvidenskaben repræsenterer. Det er derfor et livssyn, som er baseret på det naturvidenskabelige verdensbillede, et verdensbillede som jo iøvrigt er dynamisk og under stadig udvikling.
Nogle eksempler:

  • Hele den levende verden, herunder også mennesket, er opstået og udviklet gennem naturlige processer (evolution).
  • Mennesket er derfor grundlæggende et biologisk væsen, som er rundet af den natur vore forfædre har (over)levet i, og som i større eller mindre grad er beslægtet med de andre organismer her på jorden.
  • Menneskets bevidsthed er et resultat af neurale processer i hjernen, som selvfølgelig også er udviklet gennem en naturlig evolutionsproces.

Og hvorfor så starte en blog om naturalisme?
Fordi mængden af vås og nonsens i forskellige medier synes at være eksponentielt voksende, og nogen jo må beholde benene på jorden og slå et slag for den sunde fornuft. Religion er i den sidste tid kommet højt op på mediernes dagsorden, og det siges, at flere og flere bliver religiøse. Alternativ behandling og anden hokus pokus synes også at blive mere og mere accepteret, og flere tror på ånder, dæmoner og f.eks. reinkarnation. Relativisme, konstruktivisme og andet postmoderne pladder florerer også.
Så der er nok at tage fat på!!

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

-sygt nok

11:03 PM  
Blogger LD said...

Der er ikke meget gang i debatten... Længe leve det der ikke kan forklares med den sunde fornuft!!

9:44 PM  
Blogger Morten said...

"Længe leve det der ikke kan forklares med den sunde fornuft!!"

Et efter min mening fuldstændig fucked-up synspunkt!

11:35 PM  
Anonymous Anonym said...

interressant

10:24 AM  
Anonymous Anonym said...

Er det eneste fornuftige at tro på

8:36 AM  

Send en kommentar

<< Home